Wat is slimmer? Eerst kopen of eerst verkopen?

Elke huizenbezitter die wil verhuizen, kan wel voor het dilemma staan: verkoop ik eerst mijn huidige huis voor ik ga bieden op een andere woning? Of kan ik beter alvast eerst een nieuw huis kopen? Links om of rechts om... je loopt altijd een risico. Om het risico zoveel mogelijk te beperken kijken we wat in jouw situatie het beste aansluit. We zetten de voor- en nadelen van deze opties voor je op een rij.

Optie 1: Eerst huis verkopen, dan kopen

✅ Dubbele lasten voorkomen

Door eerst te verkopen heb je meer zekerheid over de prijs. Daarnaast weet je pas precies wat je budget is om een andere woning te kopen als je weet wat je oude huis heeft opgebracht. Dit geeft je financieel meer zekerheid.

✅ Sterker staan bij uitbrengen van een bod

Je hoeft voor het uitbrengen van een bod op een nieuwe woning geen ontbindende voorwaarden op te nemen bij het bod op je nieuwe woning. De verkoper hoeft namelijk geen rekening mee te houden dat hij nog een lange en onzekere periode moet wachten om meer zekerheid te krijgen.

❌ Snel op zoek naar een andere woning

Misschien willen de nieuwe bewoners van jouw huis er graag snel intrekken, waardoor je snel op zoek moet naar een andere woning. Zeker in een overspannen woningmarkt kan dat een probleem zijn. Probeer daarom met de kopers af te spreken om de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen.

 

Optie 2: Eerst een huis kopen, dan pas verkopen

✅ Verzekerd van woonruimte 

Wil je geen extra kosten maken voor de huur van tijdelijke woonruimte en een dubbele verhuizing, dan kun je ervoor kiezen om pas een ‘te koop’-bord in de tuin te zetten, nadat je een nieuw huis hebt bemachtigd. Je weet dan zeker dat je niet zonder dak boven je hoofd komt te zitten.

✅ Genoeg tijd 

Daarnaast heb je in elk geval alle tijd voor zaken als schilderen en verhuizen.

❌ Snel kunnen verkopen, anders dubbele woonlasten 

Houd deze volgorde echter alleen aan als je verwacht je huidige woning snel te kunnen verkopen, óf als je genoeg financiële ruimte hebt om een tijdlang dubbele woonlasten te dragen. De bank wil zekerheid. Bij de bank moet je wel kunnen aantonen dat je gedurende enige tijd de maandlasten van je oude en je nieuwe hypotheek tegelijk kunt (blijven) betalen.

Wat moet ik nu kiezen?
Doe altijd eerst wat het lastigst is. Dat is op dit moment het kopen van een nieuwe woning. In veel grote steden in de Randstad, maar ook daarbuiten, is het erg lastig geworden om een huis te kopen. Er wordt enorm tegen elkaar opgeboden. Als je wacht met de aankoop van een huis tot je oude woning is verkocht, is het risico groot dat je zonder huis komt te zitten.

Ga in gesprek met de professionals!
De makelaar kan een goede schatting geven van de marktwaarde van de woning. Ook heeft hij ruime ervaring en kennis in huis om te kijken of jouw woning courant is.
Kijk ook samen met de financieel adviseur naar de financiële mogelijkheden. Kun jij bijvoorbeeld financiële tegenvallens opvangen of moet je op zekerheid spelen?

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Neem contact op

Open chat
1
Hoi, hulp nodig?
Hallo,
Kunnen wij je ergens mee helpen?