Skip to content

5 tips om je huis koel te houden

De temperatuur in je huis kan ’s zomers zomaar op gaan lopen. We geven je 5 tips om je huis koel te houden als je geen airco-installatie in huis hebt.

1. Isoleren

Het is waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt als tip om je huis koel te houden, maar goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten. En in de winter blijft de warmte juist in huis. Zo zorgt isolatie het hele jaar door voor een comfortabel huis!

2. Zet de ramen en deuren open

Is het ’s ochtends nog koel buiten? Zet dan direct nadat je wakker bent alle ramen en deuren maximaal een uur tegenover elkaar open in je huis. Op die manier ontstaat er een frisse wind door je huis.

3. Houd de zon goed buiten

Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen en rolluiken: zo houd je de warmte buiten. Zonneschermen zijn een effectieve tip om je huis koel te houden. Wat ook nog eens handig is, is dat je meubels ook minder snel verkleuren.

4. Plant een boom

Een boom geeft in de zomer schaduw, want dan zit hij vol met blad. In de winter schijnt de zon gewoon wel naar binnen, zodat de zon het huis kan verwarmen. Uit onderzoek blijkt dat een boom binnen een straal van 12 meter aan de zuidkant of 18 meter aan de west kant allebei voor ongeveer evenveel besparing zorgen. Zit je tuin aan de oostkant? Dan heeft de boom voor verkoeling geen nut.

5. Je dak wit verven of veranderen in een groen dak

Een wit dak weerkaatst het zonlicht, in tegenstelling tot een donker dak. Lekker opvallend een wit dak! Denk bijvoorbeeld aan witte dakbedekking of witte kiezels.

Ook een dak van planten zorgt voor verkoeling. Een plat dak met sedumplantjes of ander groen kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis! Ze koelen ook nog eens de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen.

Naast deze vijf tips om je huis koel te houden, hebben nog een zesde tip. Mocht je het toch nog te warm hebben, neem dan een koude douche… Dat helpt ook goed tegen een te hoge energierekening! 🤪

Persoonlijk contact?

Corina van der Veer Secretaresse
whatsapp

Tevreden klanten!

Meer dan 500 klanten hebben ons beoordeeld.
Gemiddeld krijgen we een 9,1!

Open chat
1
💬 Hoi, hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?