Skip to content

Wat is slimmer? Eerst kopen of eerst verkopen?

Elke huizenbezitter die wil verhuizen, kan wel voor het dilemma staan: verkoop ik eerst mijn huidige huis voor ik ga bieden op een andere woning? Of kan ik beter eerst een nieuw huis kopen? Links om of rechts om… je loopt altijd een risico. Om het risico zoveel mogelijk te beperken kijken we wat in jouw situatie het beste aansluit. We zetten de voor- en nadelen van deze opties voor je op een rij.

Optie 1: Eerst huis verkopen, dan kopen

✅ Dubbele lasten voorkomen

Door eerst te verkopen heb je meer zekerheid over de prijs. Daarnaast weet je precies wat je budget is om een andere woning te kopen als je weet wat je oude huis heeft opgebracht. Dit geeft je financieel meer zekerheid.

✅ Sterker staan bij uitbrengen van een bod

Je hoeft voor het uitbrengen van een bod op een nieuwe woning geen voorbehoud op te nemen dat je je huidige woning nog moet verkopen. Dat is voor verkopers aantrekkelijk, die willen snel zekerheid. 

❌ Snel op zoek naar een andere woning

Misschien willen de kopers van jouw huis er graag snel in, waardoor jij snel op zoek moet naar een andere woning. Zeker in een overspannen woningmarkt kan dat lastig zijn. Probeer daarom met de kopers af te spreken om de overdrachtsdatum zo ver mogelijk uit te stellen, zodat jij tijd hebt om een andere woning te zoeken.

Optie 2: Eerst een huis kopen, dan pas verkopen

✅ Verzekerd van woonruimte 

Wil je geen extra kosten maken voor de huur van tijdelijke woonruimte en een dubbele verhuizing, dan kun je ervoor kiezen om pas een ‘te koop’-bord in de tuin te zetten, nadat je een nieuw huis hebt bemachtigd. Je weet dan zeker dat je niet zonder dak boven je hoofd komt te zitten.

✅ Genoeg tijd 

Daarnaast heb je in elk geval alle tijd voor het klussen in je nieuwe woning en de verhuizing.

❌ Snel kunnen verkopen, anders dubbele woonlasten 

Houd deze volgorde echter alleen aan als je verwacht dat je je huidige woning snel kan verkopen, óf als je genoeg financiële ruimte hebt om een tijdlang dubbele woonlasten te dragen. De bank wil zekerheid. Bij de bank moet je wel kunnen aantonen dat je gedurende enige tijd de maandlasten van je oude en je nieuwe hypotheek tegelijk kunt (blijven) betalen.

Wat moet ik nu kiezen?

Doe altijd eerst wat het lastigst is. Is dat het vinden van een geschikte nieuwe woning? Dan is het verstandig om eerst een andere woning te kopen en dan pas je oude woning te verkopen. Verwacht je dat de verkoop van je oude woning best wel lastig zal zijn? Zet die dan eerst te koop, voordat je een nieuwe woning gaat aankopen. 

Ga in gesprek met de professionals!

De makelaar kan een goede schatting geven van de marktwaarde van de woning. Ook heeft hij ruime ervaring en kennis in huis om te kijken of jouw woning courant is.
Kijk ook samen met de financieel adviseur naar de financiële mogelijkheden. Kun jij bijvoorbeeld financiële tegenvallens opvangen of moet je op zekerheid spelen?

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Persoonlijk contact?

Corina van der Veer Secretaresse
whatsapp

Tevreden klanten!

Meer dan 500 klanten hebben ons beoordeeld.
Gemiddeld krijgen we een 9,2!

Open chat
1
💬 Hoi, hulp nodig?
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?