Veelgestelde vragen

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Je ziet hier een voorbeeld van een energielabel

Wat is het verschil tussen een voorlopig of een definitief energielabel?

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan je woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Ben ik als verkoper verplicht een energielabel aan te vragen?

Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Verkoop je een woning zonder energielabel, dan risceer je een boete die kan oplopen tot 400 euro. De kosten voor het aanvragen van een energielabel kunnen varieren van een paar euro tot een paar tientjes. De erkend deskundige, die uw aanvraag controleert, kan zelf de prijs bepalen. U kunt uit de lijst van deskundigen kiezen met welke deskundige u in zee wilt gaan.

Officieel hoef je het energielabel pas bij overdracht (het officiële verkoopmoment) te overhandigen. Maar in de praktijk zullen kopers als ze bezig zijn met het zoeken van een woning, al willen weten wat het energielabel is. Vraag daarom bij het te koop zetten van je woning al een energielabel aan. Wellicht kan de makelaar daar bij helpen.

Klik hier voor de officiele website om een energielabel aan te vragen.

Wat kan ik als koper met een energielabel?

Als je een huis koopt let je op veel dingen. Je bekijkt de vraagprijs, de ligging, het aantal kamers, de tuin. Maar houd je ook rekening met de toekomstige energiekosten? Die bepalen voor een groot deel je woonlasten. Een energielabel laat direct zien of een huis zuinig of onzuinig is.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Bij witgoed en auto's is het al jaren normaal: een energielabel. Fabrikanten zijn verplicht om hun producten van een label te voorzien. Bij woningen ligt de verplichting bij de verkoper. Je kunt er gerust om vragen, bijvoorbeeld als je een afspraak maakt voor een bezichtiging. Je hebt recht op een energielabel, maar formeel gezien geldt de verplichting alleen bij de officiële overdracht van de woning.

Voor meer informatie over energielabels van woningen verwijzen wij u graag door via de onderstaande link.

Informatieve website over energielabel

-- Design FAQ

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN KENNISMAKING!

Samenwerken begint – of begint niet – na een kennismaking. Een persoonlijk gesprek waarin u ons al uw vragen kunt stellen. En waarin wij u veel informatie geven. Daarna kunt ú beslissen of we bij elkaar passen.

maak afspraak ▸
Scroll naar boven